Prin poșta electronică, mesajul electronic și fișierul atașat se transmit:
- cu cel puțin 24 ore înainte de termenul de judecată;
- doar în formatul acceptat - pdf, word (.doc sau .docx);
- fără ca mesajul și atașamentele să cumuleze o dimensiunea mai mare de 15 Mb;
Documentele se depun la registratură sau se transmit pe fax/poșta electronică sub format word sau pdf - cu cel puțin 24 ore înainte de termenul de judecată. (documentele depuse la registratură, în ziua/respectiv în timpul ședințelor de judecată, vor urma traseul administrativ și vor fi depuse la dosare în ziua imediat următoare)
Vă reamintim că, din rațiuni de securitate, nu se vor prelucra:
- atașamentele arhivate, fișiere stocate în cloud, fotografiile atașate la mail, link-uri și mesajele cu număr mare de atașamente;
- mesajele multiple, cu caracter obscen, defăimător, xenofob, rasial, care instigă la violenţă ori fapte antisociale, care lezează bunele moravuri, etc.
Mesajele care includ fișiere executabile sau link-uri, mesajele repetititive, cele care nu respectă regulile de transmitere sau cele cu conținut obscen, defăimător, xenofob, rasial, care instigă la violenţă ori fapte antisociale, care lezează bunele moravuri - pot fi blocate automat și filtrate în dosarul Spam sau Mesaje nedorite, Elemente şterse sau Arhivă și nu vor putea fi prelucrate.
Conform art.183 alin.3 Cod procedură Civilă dovada depunerii actului prin e-mail, inclusiv mențiunea privind data și ora de primire a e-mailului, se face în conformitate cu cele atestate de calculatorul instanței.
Poșta electronică permite observarea livrării e-mailului către adresa de destinație, iar netransmiterea (nereușita transmiterii) generează un răspuns automat (o notificare) de eroare din partea site-ului gazdă a adresei. Prin urmare expeditorul știe sau poate să știe cu minime diligențe dacă e-mail-ul său a fost recepționat de adresa de destinație.
Transmiterea actului de procedură este obligația părții care intenționează învestirea instanței cu acel act. Îndeplinirea acestei obligații, în cazul unui e-mail, nu înseamnă doar înaintarea e-mailului (apăsarea comenzii „trimite”/„send”) ci înseamnă ca transmițătorul să se asigure că e-mailul a fost recepționat de calculatorul instanței (acesta este sensul dovezii reglementate de art.183 alin.3 Cod procedură Civilă). Problemele de rețea nu înlătură această obligație pentru că trimiterea actului prin e-mail este doar una din modalitățile acceptate de lege, iar alegerea modalității (implicit asumarea condițiilor necesare) aparține celui care alege această cale de transmise a datelor.
În atenţia persoanelor cu dizabilități