TRECUT
Curtea de Apel Timişoara a fost una dintre cele 11 curţi de apel care au funcţionat în România, după Marea Unire din 1918 până în anul 1948 când au fost desfiinţate.
Instanţele judecătoreşti funcţionau în trecut ca şi în prezent, pe trei grade de jurisdicţie, cu denumirea specifică de atunci, respectiv: judecătorii de ocol urbane şi rurale, tribunale de judeţ (de drept comun, comerciale şi de notariat), curţi de apel (cu o competenţă teritorială pe mai multe judeţe) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Timişoara avea în raza de activitate pe teritoriul vechilor judeţe: TIMIŞ-TORONTAL, ARAD şi CARAŞ, cu sediul în PALATUL DICASTERIAL, al doilea ca mărime după PALATUL JUSTIŢIEI din Bucureşti. Marea majoritate a judecătorilor - magistraţi ai Curţii de Apel Timişoara, dintre care amintim: I.Ţenchea, E. Botiş, R. Miclea, A. Marta, I. Herman, I. Motoc ş.a. – erau doctori în drept ai Universităţilor din Bucureşti, Berlin, Budapesta, Paris, Roma şi Viena.
PREZENT
Curtea de Apel Timişoara a fost reînfiinţată în baza dispoziţiilor art. 10 şi art. 27 din Legea nr. 92/1992 privind organizarea judecătorească, fiind cuprinsă la punctul XV din anexa 2 la lege.
Curtea de Apel Timişoara este instanţă cu personalitate juridică care funcţionează în baza Legii nr. 304/2004, modificată şi republicată.
Sediul instanţei se află la etajul 2 al clădirii Palatului Dicasterial situat în Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă nr. 2A.
Această clădire este cea mai mare din Timişoara, este structurată pe 4 nivele şi în ea au funcţionat de-a lungul timpului multe instituţii de stat – astăzi funcţionează Judecătoria Timişoara, Tribunalul Timiş, Curtea de Apel Timişoara şi Parchetele de pe lângă aceste instanţe.
Curtea de Apel Timişoara îşi exercită competenţa într-o circumscripţie cuprinzând Tribunalele Timiş, Arad, Caraş Severin, în care sunt cuprinse 14 judecătorii: Timişoara, Lugoj, Sânnicolaul Mare, Deta, Făget, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă, Arad, Ineu, Gurahonţ, Chişineu–Criş, Lipova.
Curtea de Apel Timişoara este organizată cu cinci secţii: Secţia I Civilă, Secţia penală, Secţia a II a Civilă, Secţia de contencios-administrativ şi fiscal şi Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale.
În prezent, Curtea de Apel dispune de 5 săli de şedinţă, câte una pentru fiecare secţie. Toate sălile de judecată dispun de instalaţie de sonorizare.