Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

   Potrivit prevederilor art. 2 alin. 2 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară – „Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti:
          - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
          - Curţi de Apel
          - Tribunale
          - Tribunale specializate
          - Instanţe militare
          - Judecătorii”     
   Curtea de Apel Craiova a început să funcţioneze în anul 1993 şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciară.
   Sediul curţii se află în oraşul Craiova, oraş cu vechi atestări istorice ce este situat în centrul Olteniei.
   În raza de competenţă a Curţii de Apel Craiova sunt arondate patru tribunale, respectiv: Tribunalul Dolj, Tribunalul Gorj, Tribunalul Mehedinţi şi Tribunalul Olt.
   În cadrul instanţei îşi desfăşoară activitatea 93 de judecători alături de personalul auxiliar de specialitate, funcţionari publici şi personal contractual, repartizaţi în raport de volumul de activitate şi natura cauzelor în 5 secţii:
          - Secţia I Civilă
          - Secţia a II-a Civila
          - Secţia Penală şi pentru cauze cu minori
          - Secţia Contencios Administrativ şi fiscal
             - Secţia de Litigii de muncă şi asigurări sociale

Istoric

​   Dacă în perioada anilor 1890-1924 au funcţionat un număr de 4 curţi de apel, având reşedinţe în Bucureşti, Craiova, Galaţi şi Iaşi, începând cu anul 1925 numărul acestora a crescut la 12, acestea având reşedinţele în Bucureşti, Braşov, Cernăuţi, Chişinău, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea-Mare, Timişoara şi Târgu Mureş.
   Ulterior, respectiv în anul 1940 prin Legea de organizare judecătorească, curţile de apel au fost reduse la 10,iar în anul 1952 acestea au fost desfiinţate.
   Prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească curţile de apel au fost reînfiinţate astfel că în prezent există 15 curţi de apel civile şi o curte de apel militară