Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 

A N U N Ţ

 

   


 

Începând cu data de 4 aprilie 2016, activitatea de judecată a Curţii de Apel Oradea se desfăşoară în Palatulul de Justiţie situat în Oradea, Parcul Traian, nr. 10, în următoarele săli de judecată :

· Secţia a II –a civilă, de contencios administrativ şi fiscal – sala de judecată nr. 61, et. II;

· Secţia I civilă – sala de judecată nr. 65, et. II;

· Secţia penală şi pentru cauze cu minori – sălile de judecată nr. 1 şi nr. 4 – subsol – cu precizarea că sala nr. 4 este adaptată judecării persoanelor private de libertate.

 

 


 
 
 
 
 
.        instanta.jpg
 

Istoric


        Amplasat în fosta Piaţă Szechenyi,  Palatul Frimont construcţie sub formă de L, a fost cumpărat în 22 ianuarie 1868 de comitatul Bihor contra sumei de 50.000 Ft. de la ultima descendentă a familiei contelui. Aici va funcţiona până în 1895 când se demolează Tribunalul comitatului. 

 

 


 
 
 
 
 

 

Proiectul Palatului, în stil eclectic,  aparţine ing. Kiss Istvân, a fost executat  de Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos şi inaugurat la 13 august 1898, dată de la care va adăposti tribunalul, până în 1951 când se mută în clădirea comitatului.

Pe parcursul timpului imobilul a avut următoarele destinaţii:

-         1899-1951 Tribunalul Comitatului

-         1951-1959 Sediul Regionalei Partidului Comunist „Crişana”

-         1960-1989 Sediului Comitetului Judeţean de Partid Bihor

-         1990-2000 Prefectura Judeţului Bihor

-   începând cu anul 1998 prin H.G. NR.879/14.12.1998 imobilul a trecut din administrarea  Prefecturii Judeţului Bihor în administrarea Ministerului Justiţiei.

În prezent în clădire funcţionează: Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea. 

DESCRIERE CLĂDIRE: Clădire cu plan general dreptunghiular şi trei curţi interioare; are regim de înălţime:subsol, parter şi două etaje. Cale de acces pe fiecare latură şi un acces carosabil. Încăperile parterului şi a etajelor cu excepţia sălilor festive au acces de pe culoarele spre curţile interioare. Accesul principal se continuă cu o scară festivă.

Faţada principală în stil clasicizant, are o coordonată monumentală şi sobră corespunzătoare funcţiei. Motivul central îl reprezintă rezalitul subliniat de un atic cu un grup statuar din teracotă şi acoperiş mansardat. Cornişa este subliniată de o friză de denticuli. La parter portalurile se termină cu ferestre semicirculare fiind decorate cu registre orizontale şi tencuială. La etaje ferestrele sunt despărţite prin pilaştri pe două nivele, deschiderile cu ancadramente plate şi panouri decorative sub salbank.