Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Acasă

Despre instituţie

Actualitate

Informaţii de interes public

Contact


Despre instituţie

 
      Curtea de Apel Cluj funcţionează în baza L.304/2004 privind organizarea judiciară.
 
Curte_ext1_JPG.jpg 

 

 

      Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km2 cu 1.842,7 mii locuitori.
      În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală şi la Cluj-Napoca funcţionează Tribunalul Comercial având competenţă specială.
      În cadrul judeţelor sunt organizate judecătorii.
 

      Curtea de Apel Cluj funcţionează în Palatul Justitiei Cluj, imobil proprietate a Ministerului Justiţiei, construit pentru această activitate între anii 1898–1902, clădire de o deosebită valoare arhitectonică, monument istoric şi de arhitectură catalogat. 

 

Tablou.jpg 
 

  Clădirea veche

 

MCMII 1902.jpg 

 

 

 

 

      Proiectul a fost întocmit de asociaţia de proiectanţi EPITOTARSASAG, KOTSIS, SMIEL, FODOR es REISINGER, arhitect WAGNER GYULA, antreprenor SEBESTYEN DAVID.
      Construcţia se află situată în centrul vechi al municipiului, pe fosta stradă Regele Carol al II-lea, actualmente Dorobanţilor, nr. 2-4.
      Terenul pe care este amplasată clădirea are, conform CF 7163 nr. Topo 3750, o suprafaţă de 1 jugh, 1561 stjp adică 11.395 mp, suprafaţă construită de 5250 mp, suprafaţă desfăşurată de 19.950 mp.
      Clădirea face parte din ansamblul arhitectural Piaţa Victoriei ce mai cuprinde: Clădirea Operei Române şi Teatrul Naţional, Clădirea Prefecturii, sediul Finanţelor, Direcţia Căilor Ferate, Direcţia Silvică (în prezent Seminarul Teologic), toate fiind construite ca palate încăpătoare, cu adiţionări de încăperi concepute ca birouri, cu intrări şi scări monumentale urcând spre saloanele de şedinţă şi festivităţi.
      A fost proiectată pentru asigurarea activităţilor justiţiei în urmă cu un secol, pentru o populaţie de cca. 50.000 locuitori.
      Şi-a păstrat până astăzi destinaţia iniţială, cu menţiunea că temporar a adăpostit şi alte instituţii ale statului precum: Facultatea de Ştiinţe Economice, Biblioteca Judeţeană, Notariatul de Stat, Şcoala Populară de Artă, Edituta Kriterion etc.
      Clădirea este reprezentativă petru arhitectura începutului de secol XX; este construită în stil eclectic.
      Faţada nordică este pretenţioasă, intrarea (ce constituie accesul în Tribunalul Cluj), prezintă un portic format din patru coloane dorice ce susţin balconul de la etajul I.
      Frizele au motive vegetale încărcate, console, ghirlande, volute şi chiar figuri în rondo-bosso realizate iniţial în întregime din teracotă.
      Arcele de peste ferestre şi cornişele cuprind şi figuri umane; ancadramentele ferestrelor şi solbancurile prezintă elemente sculptate în piatră.
      Faţada vestică se prezintă în acelaşi stil, intrarea (ce constituie accesul în Curtea de Apel Cluj), prezintă de asemenea porticul format din patru coloane dorice ce susţin balconul etajului I.
      Unele elemente decorative ale faţadei sunt din piatră de Viştea, carieră  situată la 20 km  de Cluj.
      În zona intrării dinspre vest acoperişul prezintă o cupolă de mari dimensiuni, (9,0x28,70 m,  înălţime 8,60 m) cu învelitoare din solzi de eternit, bogat decorată cu elemente din tablă şi fier forjat, de o deosebită valoare artistică pentru compoziţia faţadei.
      Concepţia clădirii este adaptată funcţiunii, ca ansamblu constructiv are formă de patrulater neregulat şi prezintă 13 curţi interioare care asigură iluminarea şi ventilarea coridoarelor. 
Cele două intrări se leagă de restul construcţiei prin case de scară monumentale, cu trepte din piatră, balustrăzi din fier forjat.
      Tavanele prezintă bolţi cu decoraţiuni din stucatură şi zone pictate, care astăzi sunt restaurate; coloanele interioare au capiteluri sculptate.
      Clădirea, concepută iniţial ca Palat de Justiţie, cuprindea nouă săli de dezbateri, cu ornamentaţie bogată, realizată din stucaturi şi elemente sculptate, actualmente recondiţionate.
      În prezent Curtea de Apel Cluj dispune de 3 săli de şedinţă, câte una pentru fiecare secţie şi mai multe birouri destinate desfăşurării activităţii judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate.
      Relaţiile cu publicul se asigură prin serviciul de registratură şi arhivă.

 

 

Curte_sala civil_JPG.jpg 
 
 Sala şedinţe - civil I
 
 
Curte_sala comercial_JPG.jpg 
 
 Sala şedinţe - civil II şi III
 
 
Curte_sala penal_JPG.jpg 
 
Sala şedinţe - penal
 
 
Curte_sala_consiliu_JPG.jpg 
 
 Sala de consiliu 
 
Curte_int1_pasi_pierduti.jpg

 Sala paşilor pierduţi 
 
 

 

 
 

 


Actualitate

 

NOUTĂŢI PAGINĂ WEB ! INFORMAŢII DESPRE DOSARE !

 


  Accesaţi secţiunea DOSARE a paginii

 

      Pentru a veni în sprijinul justiţiabililor, oferindu-le informaţii detaliate despre procesele aflate pe rolul instanţelor din circumscripţia sa, Curtea de Apel Cluj lansează serviciile Info dosar şi Fişă dosar. Căutând după numărul de dosar, veţi obţine informaţii legate de traseul dosarului (toate instanţele la care a fost înregistrat dosarul), data înregistrării, obiectul, stadiul procesual, termenele de judecată şi soluţiile pentru ficare dintre ele, detaliat pe fiecare instanţă.

DOSARE​

 


Informaţii de interes public


Contact