Vă aducem la cunoștință faptul că s-a creat adresa de e-mail jud-roman.reg@just.ro și, pentru mai bună organizare a activității instanței în ceea ce privește managementul înscrisurilor, vă adresăm rugămintea de a înainta cererile de chemare în judecată și orice alte înscrisuri în fomat electronic vizând dosarele aflate pe rolul instanței în mod exclusiv la această adresă de e-mail.
*************************************************************************************
*************************************************************************************
*************************************************************************************
*************************************************************************************
Comunicat din data de 04.08.2020
Toate sesizările în materia Legii nr. 136/18.07.2020 vor fi depuse la instanță sau prin poșta electronică la adresa de e-mail: jud-roman-contestatie-dsp@just.ro
Comunicat - ref.Lg.136-2020
*************************************************************************************
*************************************************************************************
Începând cu data de 01.09.2020, programul de lucru cu publicul va fi după următorul program: COMPARTIMENTUL ARHIVĂ - luni, miercuri și vineri: în intervalul orar 09.00-12.00
*************************************************************************
****** Ghiduri pentru justițiabili*****
Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii.pdf
Admiterea in magistratura.pdf
Ziua europeana a justitiei.pdf
Organizarea sistemului judiciar.pdf
ANUNŢ IMPORTANT
Corespondenţa electronică trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de articolul 5 din legea nr. 455 din 18.07.2001 privind semnătura electronică:
Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu încrisul sub semnătură privată.
Reguli de conduită ce trebuie respectate în sala de şedinţă
1. Pentru o bună desfăşurare a şedinţei de judecată, ar trebui să consultaţi lista dosarelor care se judecă în ziua respectivă, listă afişată la intrarea sălii de şedinţe. În dreptul fiecărui dosar este trecut numărul de ordine sub care va fi strigat dosarul la acel termen.
2. Aduceţi cu dumneavoastră documentele de identitate, pentru identificarea în faţa instanţei de judecată.
3. Este interzis să aduceţi sau să consumaţi mâncare sau băutură în sala de şedinţă.
4. Este permis accesul numai pentru animalele care însoţesc persoanele cu dizabilităţi.
5. Trebuie să închideţi orice dispozitiv electronic care poate perturba procedurile judiciare. Închideţi telefonul mobil.
6. Nu fotografiaţi, nu înregistraţi şedinţele de judecată decât cu acordul prealabil al preşedintelui completului de judecată şi în limitele impuse de acesta.
7. Este interzis să aduceţi arme în clădirea instanţei sau în sala de şedinţă. Poartă arme numai jandarmii care asigură paza şi ordinea publică în cadrul instanţelor.
8. Păstraţi liniştea în timp ce se desfăşoară şedinţa.
9. Nu folosiţi cuvinte jignitoare, înjurături, limbaj obscen sau rasist.
10. Vorbiţi clar şi destul de tare pentru ca judecătorii şi grefierul de şedinţă să poată auzi şi consemna tot ceea ce spuneţi. Aceasta este cu atât mai necesar în timpul şedinţelor înregistrate audio-video.
11. Nu vă apropiaţi de masa completului de judecată fără permisiunea preşedintelui. Nu vă sprijiniţi braţele de masa completului, nu ţineţi mâinile în buzunare, nu mestecaţi gumă în timp ce vorbiţi cu instanţa.
12. Nu citiţi ziare, reviste sau cărţi în timpul desfăşurării şedinţei de judecată.
Reguli de conduită ce trebuie respectate în cadrul compartimentului registratură
Aici se depun cererile de chemare în judecată, precum şi orice alte cereri sau acte în legătură cu dosarele instanţei, cu respectarea unor reguli:
1. respectaţi programul de lucru afişat la loc vizibil;
2. păstraţi o atitudine respectuoasă faţă de grefierii compartimentului, faţă de avocaţii prezenţi, faţă de grefierul de serviciu, faţă de orice altă persoană;
3. respectaţi regulile generale de politeţe când puneţi întrebări, vorbiţi pe un ton adecvat, aveţi răbdare până când grefierul vi se adresează;
4. declinaţi-vă identitatea, prezentaţi documentul care o atestă atunci când vă este cerut, pentru identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegaţiei şi notarea numelui şi prenumelui acestuia.