Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

JUDECĂTORIA REŞIŢA
  
 
Judecătoria Reşiţa funcţionează în baza Legii nr.304/2022 pentru organizarea judecătorească, deservind populaţia din municipiu şi 17 comune ale nordului judeţului, fiind, din acest punct de vedere, a doua ca mărime din raza teritorială a Tribunalului Caraş-Severin.
Funcţionează în clădirea de pe strada Horea, nr.2-4, la parter şi demisol, cu un efectiv de 8 judecători şi personal auxiliar.
Dispune de două săli de şedinţe, şi de mai multe birouri destinate desfăşurării activităţii judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate
 
Coordonatele oraşului
Reşiţa (magh. Resicabánya, germ. Reschitz), este munincipiul reşedinţă de judeţ al judeţului Caraş-Severin, Banat, România. Situat pe malul Bârzavei. Are o populaţie de 83,985 locuitori (la nivelul anului 2004). Primele uzine au fost construite începând cu anul 1769 şi fondate în 1771, în timpul domniei împărătesei Maria Terezia. La început au fost cunoscute sub denumirea de Uzinele şi Domeniile Reşiţa sau UDR, aşa cum se poate citi pe unele locomotive cu aburi fabricate aici.

Istoric

Judecătoria Reşiţa în date istorice
Prin Legea pentru organizarea judecătorească din 01.09.1890 (cu modificările din 1891, 1892 şi 1896) se statuează că "justiţia se dă de: judecătoriile comunale şi de ocol; tribunalele de judeţ, curţile de apel; curţile cu juraţi; Curtea de Casaţie."
Prin Legea nr. 5/1952 modificată în 1958 pentru organizarea judecătorească au fost înfiinţate tribunale populare de raion, oraş şi raion orăşenesc, astfel că la Reşiţa a funcţionat Tribunalul Popular Raional Reşiţa, până la împărţirea administrativ-teritorială în judeţe, în anul 1968.
Prin Legea 21/24.06.1968 de aprobare a Decretului nr.135/1968 se înfiinţează Judecătoria Reşiţa, o dată cu Tribunalul Caraş-Severin.
A funcţionat în clădirea de pe strada Libertăţii din Reşiţa, în care în prezent se află sediul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.Sediul s-a mutat în 1976 pe strada Horea, nr.2-4,în aceeaşi clădire cu Tribunalul Caraş-Severin, unde se află şi astăzi.