Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 

 Sediu judecatorie

 
Începând cu 3 Septembrie 2018  Judecătoria Ploieşti îşi desfăşoară activitatea în imobilul situat pe Str.Gheorghe Lazar nr.6
 

 
Sediu-JPL.jpg
 

Istoric

 

 .

 
Aşa cum precizează M.Sevastos în „ Monografia Oraşului Ploeşti”, lucrare  apărută în anul 1937, „cea mai veche instituţie judiciara din Ploeşti este Tribunalul .

            Primele atestări documentare ale Tribunalului din Ploieşti datează din anul 1832, numindu-se la acea vreme „ Judecătoria Judeţului Prahova cu sediul în Ploesti”.

            Concomitent cu instanţa din Ploieşti, in anul 1832 mai funcţiona si o alta judecătorie in comuna apropiata de Ploieşti, comuna Bucov, reşedinţa judeţului Saac.

            Judecătoria Judeţului Saac, cu capitala Bucov a funcţionat până în anul 1845, când acest judeţ se alipeşte la judeţul Prahova, procesele de la Bucov trecând la Tribunalul din Ploieşti ( fosta Judecătorie a Judeţului Prahova).

            Cea mai veche judecătorie din Ploieşti este a ocolului I urban întemeiată în anul 1884.

            Judecătoria ocolului II urban ia fiinţă in anul 1893.

            Judecătoria ocolului III rural ia naştere in anul 1908, iar Judecătoria de Munca este întemeiată pe baza legii de Jurisdicţie a Muncii, in anul 1932.

            Judecătoria Ploieşti, sub forma actuala – cu competenta de judecata in prima instanţa la nivelul municipiului Ploieşti si a comunelor arondate – este înfiinţată in anul 1968.

            După ce sediul iniţial a fost in cadrul Palatului de Justiţie din Ploieşti ( actualul Palat al Culturii), ulterior Judecătoria Ploieşti a împărţit cu Tribunalul Prahova sediul fostei Administraţii Financiare din Ploieşti.

            Clădirea, in care cele doua instanţe îşi desfăşoară activitatea si la data de astăzi, este situata pe str.Gheorghe Lazăr, nr.6, fiind edificata in stilul romanesc post-belic pe baza proiectelor arhitectului St.Ciortan, directorul general al serviciului arhitecturii din Ministerul Finanţelor la data edificării construcţiei.

            În privinţa conducerii Judecătoriei Ploieşti trebuie menţionat ca, în timp, preşedinţia acesteia a fost asigurata de următorii magistraţi : doamna Gomoiu Anastasia, domnul Bejan Constantin, domnul Fava Niculae, domnul Armasescu Dinu Prim – Gheorghe, domnul Jumanca Ion, doamna Preda Joita, doamna Gherasim Elisabeta, domnul preşedinte Tănăsescu Gabriel, domnul preşedinte Şologon Oliviu Corneliu, doamna Mihai Gabriela, doamna Stanca Zenovia.