Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

​JUDECĂTORIA MEDIAŞ

 

 


Istoric

    
Ca instituţie juridică, în anul 1872 s-a înfiinţat la Mediaş Tribunalul Regal, care a fost desfiinţat în anul 1877 şi s-a mutat în localitatea Dumbrăveni, iar începând cu acest an Mediaşul a devenit sediul unei Judecătorii Districtuale (Friedrich Theil, Mediasch seit fünfzig Jahren (1862-1912).
Construcţia clădirii în care funcţionează în prezent Judecătoria Mediaş a fost finanţată, potrivit presei vremii, de Ministerul Justiţiei din Guvernul Ungariei şi ridicată după proiectul arhitectului Simon Norbert. Mutarea activităţii judecătoriei în noua clădire s-a început la 26 august 1907 şi a durat circa 8-10 zile, perioadă în care au fost sistate toate activităţile judecătoreşti, carte funciară şi arhivă.
 În anul 1907 judecători de plasă erau: dr. Hegyesy Gyözö, dr. Sikó Géza, judecător adj. Kocziány Lajos; notar adj. Onucean Nicolae; conducător de carte funciară: Kovács Antal, adj. Salati József; grefieri: Simon Ferenc, Gajzágó Kálmán, Enyedi Elemér; executor judecătoresc: Hotea Ioan. Numărul de telefon al Judecătoriei Mediaş înainte de 1918 a fost 48.
poza veche.png
Clădirea Judecătoriei Mediaş a fost renovată şi extinsă în perioada 2012 -2014, lucrări în cadrul cărora s-a dat o nouă structură încăperilor, a fost mansardat podul clădirii şi s-au creat spaţii noi pentru arhivă şi persoanele aflate în stare de detenţie, ceea ce oferă, în general, condiţii bune de desfăşurare a activităţii.
poza noua.jpg