Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Portal  > Tribunalul GORJ  > Prezentare
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 

 Vizualizator imagini

 
 
  
       Institutie de referinta in viata sociala a Judetului Gorj, Tribunalul Gorj este autoritatea juridica publica reprezentata in teritoriu de Judecatoria Tg-Jiu, Judecatoria Motru, Judecatoria Novaci si Judecatoria Tg-Carbunesti.
       Tribunalul este subscris Curtii de Apel Craiova.
       Rolul Tribunalului Gorj este garantul infaptuirii justitiei prin aplicarea legilor si principiilor legalitatii in sensul dreptatii, plecand de la egalitatea cetatenilor in fata instantelor judecatoresti, independenta magistratilor in societate si supunerea acestora in fata legii.
       Amplasamentul propus pentru realizarea obiectivului, se află în zona centrală a municipiului Tg-Jiu într-un areal de mare interes, la intersecţia străzii Traian cu strada Griviţa în vecinătatea parcului Traian, a extinderii spitalului vechi precum şi a muzeului judeţean.
       Profilul Palatului Justitiei este constructie administrativa. In cladire isi desfasoara activitatea Tribunalul Gorj, Judecatoria Tg-Jiu, Baroul de avocati. Constructia este asezata pe sase nivele (demisol, parter si patru etaje) pe o arie de 1062 mp si o arie functionala desfasurata de 5314 mp.
 
TRIBUNALUL GORJ.JPG
 
 

Istoric

​       În urma adoptării Regulamentului Organic privitor la Ţara Românească, la nivelul Judeţului Gorj, a fost înfiinţată Judecătoria Judeţului Gorj în anul 183. Această instanţă a funcţionat cu această denumire până în anul 1859, an din care s-a numit Tribunalul Judeţului Gorj.

       Între ani 1952-1968, perioadă în care organizarea administrativ-teritorială cuprindea comuna, raionul şi regiunea, în actualul judeţ Gorj, au funcţionat Tribunalele populare raionale Tg-Jiu şi Gilort, cu sediile în Tg-Jiu şi Tg.-Cărbuneşti

        După 1968 s-a revenit la organizarea instanţelor în : Tribunalul Gorj şi Judecătoriile Tg.-Jiu şi Tg-Cărbuneşti. După apariţia Legii 92/1992 acestora două instanţe de fond li s-au adăugat: Judecătoria Novaci (1995) şi Judecătoria Motru (1997).

        Primul sediu propriu al instanţei gorjene a fost Palatul Administrativ al Judeţului Gorj unde a funcţionat între 1875-1948, între 1948-1995-instanţele din Tg-Jiu au funcţionat în Tg-Jiu str. Victoriei nr. 22, într-un imobil construit la sfărsitul sec. al XIX-lea de către familia Alecu şi Elena Cămărăşescu.

        Primul preşedinte al Judecătoriei Judeţului Gorj a fost în anul 1832 slugeru Nicolae Otetelişanu.În primii ani de activitate acestei instanţe între 1832-1844, cu intermitenţe, generalul Gheorghe Magheru, cunoscutul revoluţionar de la 1848, a fost aici judecător suprem şi apoi judecător.

        Activitatea Tribunalului Gorj se desfasoara in prezent in cadrul Palatului Justitiei, cladire de o importanta arhitectonica deosebita intre unitatile Ministerului Justitiei, fiind cosntruita dupa 1990 si data in folosinta in 1995.