Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Portal  > Tribunalul SUCEAVA  > Prezentare
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

                    
                   
        
     
    
Vedere intrarea principală - str. Ştefan cel Mare nr. 62

 

TRSV2.jpg
Tribunalul Suceava - vedere de sus
 
 

Istoric

Construcţia Tribunalului Suceava a fost executată între anii 1850 şi 1855 cu funcţiunea iniţială de cazarmă militară (formată dintr-un corp în formă de "U" şi o capelă).
În anul 1885 a luat fiinţă Tribunalul districtual. Conform actului notarial din 20 februarie 1902, proprietarul parcelei de clădire (construcţii dispuse în 2 corpuri neseparate - închisoare şi judecătorie), era Justiaz - Aerar (Înalta Curte de Justiţie).
La 30 decembrie 1956, prin H.C.M. nr. 2750, penitenciarul a fost mutat în municipiul Botoşani, iar spaţiul rămas disponibil a fost atribuit admnistraţiei locale şi ocupat mai întâi de fostul Sfat Popular al regiunii Suceava, iar apoi de Primăria municipiului Suceava, Universitatea "Ştefan cel Mare", O.C.O.T. Suceava şi Administraţia Financiară a municipiului Suceava.
După Revoluţia din 1989, au fost redobândite spaţiile ocupate de Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, O.C.O.T. Suceava şi parte din cele ocupate de Consiliul Local Suceava şi organele financiare.
În prezent, in actuala clădire funcţionează Curtea de Apel, Tribunalul şi Judecătoria.
Situată în municipiul Suceava, str. Ştefan cel Mare nr. 62, clădirea este considerată monument istoric, are o suprafaţă construită de 2626 m.p., o suprafaţă desfăşurată de 10.064 m.p., o suprafaţă utilă de 7.484 m.p. şi este formată din demisol, parter şi 2 etaje. Tendinţa stilului arhitectonic este un baroc târziu, obligat de simplitatea şi sobrietatea destinaţiei construcţiei.