Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Portal  > Tribunalul DOLJ  > Prezentare
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 

TRIBUNAL – organ de justitie care rezolva litigiile dintre persoane     fizice  sau dintre acestea si persoane juridice, unele recursuri….       
 
TRIBUNAL – cladire, edificiul în care se afla un tribunal; 
 
TRIBUNAL – complet de judecata la un tribunal.

 

 

 Aceste definitii, date unei importante instante de judecata se gasesc în DEX. Realitatea unei instante de judecata românesti, este mult mai complexa, mai vie, mai dinamica. A împarti dreptate cu impartialitate, cu balanta dreptatii neînclinata, celor aproape 70.000 de petenti care ti se adreseaza anual,  este o institutie dificila si în acelasi timp responsabila. Si toate astea se pertrec zilnic, la TRIBUNALUL DOLJ , într-un edificiu istoric.

 Aflata la câtiva zeci de metrii de Km.0 al Craiovei (Pelendava, Ponsiona, Cetatea Banilor), cladirea care aduna zilnic 53 de judecatori si înca 100 grefieri, grefieri arhivari, grefieri documentaristi, informaticieni, economisti, aprozi etc. a fost construita în anul 1802 de catre boierii Glogoveanu, fiind locuit o perioada scurta si de Tudor Vladimirescu.

 Înconjurat de gradini (Grădina Botanică a Craiovei, înfiinţată în anul 1952 sub conducerea ştiinţifică a profesorului universitar dr.Al Buia, renumită atât prin colecţii de provincii floristice, de plante cultivate, de rosarium, sere sau plante ornamentale etc. dar şi prin Fântâna Jianu datând din anul 1800 şi amplasată pe locul în care legenda spune că s-a odihnit marele haiduc Iancu Jianu - şi Grădiniţa Mihai Bravu) edificiul Tribunalului

Dolj (el însuşi amplasat între arborii seculari din incintă) este în acelaşi timp vecinul unor edificii cu arhitectură monumentală de secol XIX si început de secol XX ( Liceul " Gheorghe Chiţu" si Facultatea de Agronomie ) dar şi de construcţii din ultima perioada a secolului trecut ( Camera de Comert si Industrie Oltenia ).
 La fel ca si celelalte instante de judecata românesti, de-a lungul timpului si actualul Tribunal Dolj a avut etape de tribunat, de perioade în care şi-a început activitatea sub o formă sau denumire si apoi să-şi înceteze această activitate.
 Prin Legea nr. 5/1952 (pentru organizarea judecatorească) devine TRIBUNALUL REGIONAL (denumirea de tribunal fiind atribuită şi altor instante, astfel, existând tribunale populare de raion, tribunale populare de oraş şi tribunale populare de raion orăşenesc);
 Prin Legea nr. 58/1968 devine TRIBUNAL JUDETEAN , urmând ca prin Legea nr,92/1992 sa devina TRIBUNALUL DOLJ.
 

Poza1.jpg

Poza2.jpg
Istoric

 Istoria instanţelor judecătoreşti este strâns legată de viaţa comunităţilor în care au funcţionat. Reforma activităţii insta​nţelor judecătoreşti a început din 1700 în sensul separării atribuţiilor administrative de cele judiciare.
 În Monitorul Oficial al Munteniei nr.1 din 1804 este prezentată componenţa instanţelor din Craiova:
* Divanul Judecătoresc Civil
* Divanul Judecătoresc Criminal
* Divanul Judecătoresc Comercial
fapt ce dovedeşte specializarea completelor de judecată în urmă cu peste 200 de ani.
 În perioada 1700-1912, tribunalul a funcţionat în mai multe clădiri (Casa Băniei, Muzeul istoriei medicinii, Clădirea în care a funcţionat Baroul de avocaţi, Clădirea unde funcţionează în prezent Banca Transilvaniei, etc.)
 În anul 1912 a fost inaugurat Palatul de Justiţie din Craiova (actuala clădire în care funcţionează Universitatea) unde instanţele judecătoreşti au lucrat până în 1944.
 În anul 1952 instanţele din Craiova au revenit în Palatul de Justiţie unde au funcţionat până în anul 1968 când au fost evacuate, întrucât clădirea proprietate a Ministerului Justiţiei a fost preluată abuziv de guvern şi transferată Ministerului Învăţământului.​
 Tribunalul Dolj funcţionează în prezent într-un imobil subsol+parter+un etaj înscris în Lista monumentelor istorice (1991) stabilită de Direcţia Monumentelor Ansamblului şi Siturilor Istorice – fiind selectat în Categoria monumentelor istorice de valoare naţională excepţională "CASA GLOGOVENILOR", datorită valorii istorice, arhitecturale neo-clasice, urbanistice şi simbolice.
 Construcţia care adăposteşte în prezent Tribunalul Dolj ocupă locul unei vechi construcţii ridicate în secolul al XVI-lea pe timpul lui Moise Vodă şi Alexandru al III-lea. După 1720 construcţia va intra în proprietatea lui Matei Glogoveanu.
    De memoria acestei construcţii se leagă numele lui Tudor Vladimirescu, Mihai Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I şi Giuseppe Garibaldi.​