Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

​  caalbaiulia-foto.jpg
 
  Curtea de Apel Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1993 în temeiul dispoziţiilor art.10 şi 27 din  L92/1992, privind organizarea judecătorească şi  funcţionează în prezent în baza L.304/2004, privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin Legea nr.247 / 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Sediul Curţii de Apel Alba Iulia se află la etajul 2 al palatului administrativ, aflat în administrarea Curţii de Apel Alba Iulia, situat în Alba Iulia, strada I.C.Brătianu nr.1. 
  Circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia cuprinde 3 judeţe: Alba, Hunedoara şi Sibiu, în fiecare reşedinţă de judeţ funcţionând câte un tribunal.
  În cadrul judeţelor funcţionează mai multe judecătorii, cu competenţă generală.

Istoric

  caalbaiulia-istoric-foto.jpg
 
  Construcţia în care se află în prezent sediul Curţii de Apel Alba Iulia este situată în centrul vechi al municipiului Alba Iulia şi a fost edificată la începutul sec. XX, pe un teren donat de " Consiliul comunei urbane Alba Iulia ", destinată Tribunalului, Parchetului şi Judecătoriei mixte.
  Clădirea a fost folosită cu această destinaţie până în anul 1968, când a fost preluată de fostul sfat popular al raionului Alba, schimbându-i-se la acea dată destinaţia  în sediu pentru fostul comitet judeţean de partid.
  După Revoluţia din decembrie 1989 asupra acestui imobil s-au intabulat succesiv Primăria judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba şi Prefectura judeţului Alba, ultima instituţie având conferit dreptul de administrare în temeiul Hotărârii Guvernului României nr.706/1994.
  În anul 2001, Ministerul Justiţiei a urmărit redobândirea dreptului de administrare asupra Palatului de Justiţie, acţionând în judecată Prefectura Judeţului Alba şi Consiliul Judeţean Alba însă, în apel, Ministerul Justiţiei a renunţat la judecată.
  Prin Hotărârea Guvernului nr.866/18.08.2010 imobilul a revenit în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Curtea de Apel Alba Iulia.