Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

​Judecătoria Timişoara este o autoritate publică din cadrul sistemului organelor judecătoreşti, fără personalitate juridică, potrivit art. 36 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Istoric

ISTORICUL CLADIRII 
                                                                                                                                                                
              Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe şi Banatului Timişan. Voivodina a fost desfiinţată înaintea terminării palatului. El are trei curţi, 273 camere, 34 bucătării, 20 cămări, 34 camere pentru servitori, 65 pivniţe şi 27 depozite. Aceasta este cea mai mare clădire din Timişoara, în această clădire cu patru nivele au funcţionat multe instituţii de stat – astăzi funcţionează Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş, Judecătoria Timişoara, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara,  Parchetul Naţional Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timiş.                                                                                         
             Palatul Dicasterial, în mod popular, a fost numit „Cazarma Funcţionarilor” – această denumire a primit-o din cauza numărului mare de Instituţii şi Oficii de Stat care funcţionau în acest palat: Tribunalul Regal, Procuratura Visteriei, Serviciul de Impozite, Inspectoratul Şcolar, Serviciul de Arhitectură, Judecătoria de Ocol, Direcţia Poştelor şi Telegrafului, Asociaţia Lloyd cu Tribunalul ales, Camera de Comerţ şi industrie, Direcţia de Drept de Stat, Oficiul Vamal Principal, Direcţiunea Societăţii de Canalizare a Râurilor Timiş – Bega, Serviciul Geodezic, Perceptorul Regal, Oficiul Regal de Ingineri, Societatea Regală de Ocrotire a Pădurilor, Oficiul de Notariat Regal, Oficiul pentru Schimbul de Stat pentru Maşini, Direcţiunea Regală de Tutun, Inspectoratul General al Creşterii viermilor de mătase, Curtea de Apel Regală, Sediul Poştei şi Telegrafului, Direcţia Financiară, Oficiul Cadastrului, Serviciul de Cartografie, Oficiul de Construcţii de Stat, Consiliul Orăşenesc de Legislaţie.