Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 

Istoric

 Slobozia este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Ialomiţa, Muntenia, România. Oraşul a fost construit pe rămăşiţele vechii cetăţi romane Netindava.
Primul document care aminteşte de existenţa satului Vaideei (Slobozia de azi) este hrisovul emis de Radu Mihnea, în martie 1614.
După slobozirea de dări a satului Vaideei de către voievodul Radu Mihnea, urmată şi de acţiuni similare ale altor domnitori, denumirea de Vaideei este înlocuită mai întâi, cu "Slobozia lui Ianache", iar din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea i se va spune simplu Slobozia.
Municipiul Slobozia este poziţionat în centrul Câmpiei Române, la aproape 130 km est de Bucureşti şi 150 km vest de Constanţa, având o populaţie de aproximativ 50 de mii de locuitori. Oraşul este traversat de râul Ialomiţa, unul dintre cele mai importante râuri din România.
 


 
Municipiul Slobozia a reprezentat, de-a lungul veacurilor, un important şi înfloritor nod de comunicaţii şi târgovie din zonă. Datorită poziţiei geografice privilegiate, la intersecţia drumurilor ce leagă Occidentul şi Nordul de Orient, el a permis, în decursul vremurilor, dezvoltarea multor activităţi economice şi culturale.
În forma administrativă actuală, municipiul Slobozia este format din oraşul Slobozia propriu-zis şi cartierele Bora şi Slobozia Nouă.
 
JUDECĂTORIA SLOBOZIA
 
Judecătoria Slobozia este o autoritate publică în sistemul organelor judecătoreşti, organizată conform Legii 304/2004 şi funcţionează în circumscripţia teritorială a Tribunalului Ialomiţa şi Curţii de Apel Bucureşti. Circumscripţia Judecătoriei Slobozia cuprinde, conform H.G. nr. 337/1993, oraşul Slobozia şi comunele Albeşti, Amara, Andrăşeşti, Bucu, Căzăneşti, Ciochina, Ciulniţa, Cocora, Cosîmbeşti, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Griviţa, Miloşeşti, Munteni-Buzău, Perieţi, Reviga, Scînteia.
Sediul judecătoriei se află în municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, Bd. Cosminului, nr. 12.
Magistraţii care s-au aflat la conducerea instanţei începând cu anul 2003, au fost:
- 2003-2005: preşedinte Tănase Mihai, vicepreşedinte Gheorghe Viorel
- 2006-2009: preşedinte Muşat Viorica, vicepreşedinte Ivănică Raluca (cu delegare)
- 2009-2010: preşedinte Boboc Maria Oana (cu delegare), vicepreşedinte Ivănică Mariana Raluca (cu delegare)
- 2010-2012: preşedinte Soare Mariana (cu delegare),
- 2011-2012: vicepreşedinte Serban Nicolae (cu delegare)
În prezent funcţia de preşedinte este ocupată de dl. judecător Şerban Nicolae, iar cea de vicepreședinte de dna. judecător Andrei Adriana.