Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

De la 26 martie 2007, Judecatoria Constanta are sediul in Constanta, str. Traian nr. 33, si îşi desfasoara activitatea în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, ale Regulamentului de ordine interioara a instantelor judecatoresti aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 387/22.09.2005, cu modificările ulterioare, precum si ale celorlalte acte normative privitoare la organizarea si functionarea activitatii autoritatii judecatoresti.
 
Competenţa teritorială cuprinde, potrivit HG nr. 337/1993 cu modificările ulterioare, localităţile:
Agigea, Cogealac, Constanţa, Corbu, Cumpăna, Eforie, Fîntînele, Gradina, Istria, Lumina, Mihail Kogalniceanu, Mihai Viteazu, Murfatlar (Basarabi), Năvodari, Ovidiu, Nicolae Bălcescu, Săcele, Târguşor, Techirghiol, Valu lui Traian
Informare asupra medierii -
modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor
:
Pentru soluţionarea litigiilor pe cale amiabilă, părţile au posibilitatea ca împreună să apeleze la un mediator, atât înainte, cât şi ulterior declanşării unui litigiu în faţa instanţei. Pentru detalii, consultaţi tabloul mediatorilor afişat la sediul instanţei şi pe site-ul www.cmediere.ro.
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii. (art. 1 şi 2 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator).

Istoric

Pana la infiintarea Judecatoriei de ocol Constanta in anul 1888, atributiile sale au fost indeplinite, intre 1886-1888, de Tribunalul Judetean Constanta. Comparativ cu instantele similare din restul tarii, in tinutul dintre Dunare si Marea Neagra judecatoriile de ocol beneficiau de o competenta mai larga. Tendinta armonizarii institutionale s-a resimtit si in justitie astfel incat din 1894 si judecatoriile de aici au fost reorganizate asemenea celor din intreaga tara. In baza Decretului nr.1207, din 13 aprilie 1925, Judecatoria Urbana Constanta devine judecatorie mixta si isi va desfasura activitatea pana la 1 aprilie 1928 cand primeste din nou vechea denumire. Tot acum insa lua fiinta, in orasul nostru, si o judecatorie mixta, de sine statatoare. Intre 1935-1939 Judecatoria Urbana Constanta si-a incetat activitatea, atributiile fiind preluate de judecatoria mixta. Reinfiintata in 1940, va suferi o serie de transformari si in 1949 devine Judecatoria Populara Urbana Constanta, pentru ca din iunie 1952 sa se transforme in Tribunalul Popular al Orasului Constanta, titulatura sub care va functiona pana in 1968. Din acest an isi desfasoara activitatea sub denumirea de Judecatoria Constanta.