Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

            Judecătoria Braşov îşi desfăşoară activitatea, alături de Tribunalul Braşov, în sediul situat pe str. 15 Noiembrie, la nr. 45, într-o clădire cu trei nivele, aflată în administrarea operativă a Ministerului Justiţiei.  
 
                                  

         În perioada 2002-2005 au fost executate lucrări de consolidare, reparare şi refuncţionalizare a spaţiilor existente, fapt ce a permis, după darea în folosinţă şi a birourilor de la mansarda clădirii, o utilizare mai bună a suprafeţelor destinate activităţii personalului instanţei, precum şi, sub aspectul numărului de persoane, o moderată descongestionare a birourilor. Recepţia finală a lucrărilor a avut loc în luna ianuarie 2005.  
         În prezent, din punct de vedere funcţional, clădirea în care îşi are sediul Judecătoria Braşov se prezintă ca un edificiu relativ modern, dotat, la nivelul spaţiilor destinate desfăşurării activităţii instanţei cu mobilier funcţional, infrastructură pentru conectarea în reţea a echipamentului IT etc. Spaţiul care-i revine Judecătoriei Braşov pentru desfăşurarea activităţii este împărţit într-un număr de 3 săli de judecată, 1 sală destinată şedinţelor Camerei de Consiliu (comuna cu Tribunalul Brasov), 3 spaţii destinate arhivei civile directe, un spaţiu destinat arhivei penale şi registraturii, 6 spaţii cu destinaţie de cameră consiliu, precum şi 27 de birouri pentru personalul instanţei, la care se adaugă spaţiile anexe (holuri, dependinţe etc).
         Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 337/1993 Judecătoria Braşov, cu sediul în Municipiul Braşov, are următoarea circumscripţie teritorială: Municipiile Braşov şi Săcele, oraşele Codlea şi Predeal şi comunele Bod, Budila, Cristian, Dumbrăviţa, Feldioara, Ghimbav, Hălchiu, Hărman, Măieruş, Prejmer, Sînpetru, Tărlungeni, Teliu şi Vama Buzăului.
          Judecătoria Braşov este judecătoria cu cea mai mare activitate atât dintre cele patru judecătorii aflate în subordinea Tribunalului Braşov cât şi dintre cele şapte judecătorii din cadrul Curţii de Apel Braşov.
          La subsolul clădirii sunt localizate arhiva civilă, arhiva penală, registratura, biroul de primiri cereri si repartizare ECRIS, sali destinate camerelor de consiliu, la parter sălile de judecată şi săli destinate camerelor de consiliu, la primul nivel birourile judecătorilor şi ale conducerii instanţei, la mansardă birourile grefierilor.
        Întreg personalul instanţei beneficiază de informatizare, tuturor, judecători, grefieri, arhivari, fiindu-le repartizate calculatoare, ele existând chiar şi în sălile de judecată, la arhive şi în registratură.
        De asemenea, în anul 2008 Judecătoriei Braşov i-au fost alocate 2 info- chioşcuri amplasate pe holul de la parter al clădirii, dispozitive care teoretic permit justiţiabililor consultarea stării cauzelor fără a mai apela la personalul, şi aşa extrem de încărcat, din cele două arhive.
         Începând cu luna noiembrie a anului 2009 s-a trecut la arhivarea electronica a cauzelor noi, acest serviciu fiind asigurat de un grefier arhivar, potrivit noilor dispoziţii din ROI.
        Pentru intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civila au fost amenajate 5 sali destinate camerelor de consiliu. Amenajarea celor 5 sali destinate camerelor de consiliu a fost posibilă datorită  mutării arhivei pasive în clădirea prefecturii la parter.
                                            

 
 

Istoric

Construcţia a fost realizată în jurul anilor 1900, destinatarul imobilului fiind Cazarma Braşov.
Iniţial funcţiunea a fost de locuinţe, ca mai apoi să se transforme în închisoare, în 1922 imobilul fiind preluat de Statul Român.
În anul 1984 Tribunalul Braşov a obţinut dreptul de administrare operativă asupra construcţiei.
În perioada 16.01.2002 – 22.11.2004 la sediul judecatoriei au fost executate lucrările de reparaţii capitale, consolidare şi refuncţionalizare, în urma cărora au fost create noi săli de judecată şi birouri, însă în prezent spaţiul este total insuficient desfăşurării activităţii celor trei instanţe.