Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

            Judecătoria Bistriţa funcţionează în cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi îsi desfăsoară activitatea în cadrul Palatului de Justiţie situat în municipiul Bistriţa, str. Alba Iulia, nr.1.
            Din punct de vedere teritorial, Judecătoriei Bistriţa îi sunt arondate municipiul Bistriţa şi comunele Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Cetate, Dumitriţa, Galaţii Bistriţei, Josenii Bârgaului, Livezile, Mărişelu, Milaş, Monor, Prundu Bârgăului, Şieu,  Şieuţ, Teaca şi Tiha Bârgăului .
            Justiţia bistriţeană îşi găseşte începuturile în activitatea organelor administrative pâna în anul 1762, când puterea judecătorească devine separată de puterea administrativă, pentru început numai în ce priveşte cauzele penale, cauzele civile fiind judecate de puterea administrativă.
            Din anul 1854 puterea judecatorească se separă definitiv şi complet de puterea administrativă.
            Începând cu acest an ,1854, competenţa teritorială şi materială a puterii judecătoreşti este influenţată de modificările în organizarea administrativ teritorială a ţinutului autonom săsesc Bistriţa.

Istoric

             În perioada 1858-1918 în localitatea Bistriţa a fiinţat o Judecătorie de  plasă aflată în subordinea Tribunalului Bistriţa. Ulterior, respectiv în perioada 1919-1939 a funcţionat o Judecătorie de ocol subordonată Tribunalului Năsăud, iar mai apoi o Judecătorie de pace (1940-1944). În perioada 1945-1949 s-a reînfiinţat Judecătoria de  plasă pentru ca în anul 1950 să fie redenumita Judecătoria Populară.
            Începand cu anul  1968 funcţionează ca instanţă reşedinţă de judeţ Judecătoria Bistriţa, subordonată Tribunalului Bistriţa-Năsăud, activitatea fiind desfaşurată până în anul 2001 în imobilul situat în str. Liviu Rebreanu, nr.29, iar în prezent în incinta Palatului de Justiţie, cu sediul în str. Alba Iulia, nr.1.