Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal
Prezentare

Prezentare instanţă
Istoric


Prezentare instanţă

 
 
 
  22 noiembrie 2004 zi de referinţă în viaţa justiţiei mureşene, marchează actul de naştere al primei instanţe specializate din raza Curţii de Apel Târgu Mureş – respectiv Tribunalul Comercial Mureş.
           Înfiinţarea instanţelor specializate reprezintă o concretizare a unuia dintre obiectivele esenţiale ale strategiei de reformă a sistemului judiciar, vizând în mod direct eficientizarea actului de justiţie. Reorganizarea instanţelor judecătoreşti constituie alături de securitatea în aplicarea dreptului şi reforma administrării justiţiei,mijlocul principal de creştere a eficienţei actului de justiţie.
           Specializarea instanţelor vizează atât creşterea calităţii actului de justiţie, determinată în principal de pregătirea profesională a magistraţilor pe domenii distincte ale dreptului cât şi posibilitatea optimizării actului de justiţie prin respectarea duratei de soluţionare a cauzelor. Nu în ultimul rând, funcţionarea instanţelor specializate oferă posibilitatea introducerii alternativelor de soluţionare a conflictelor în sistemul judiciar românesc pentru degrevarea rolului instanţelor şi implicit creşterea operativităţii şi calităţii în realizarea actului de justiţie.
            Dacă înfiinţarea instanţelor specializate reprezintă un proces complex, care se derulează pe parcursul unei durate de patru ani, urmând a fi finalizat în anul 2007, înfiinţarea şi funcţionarea Tribunalului Comercial Mureş la data de 22 noiembrie 2004 reprezintă nu doar un vot de încredere acordat justiţiei mureşene ci şi o provocare care presupune asumarea unei depline responsabilităţi.

Istoric

​....